La fase d'oposició consta de dues proves eliminatòries. La seva superació permet a l'aspirant passar a la fase de concurs.
Aquesta fase es presenta mitjançant dues proves ben diferenciades:
1a Prova
Aquesta prova té per objecte la demostració dels coneixements específics necessaris per impartir l'especialitat docent a la qual s'opta i consta de dues parts que són valorades de manera conjunta.
2a Prova
Aquesta segona prova té per objecte la comprovació de l'aptitud pedagògica i el domini de les tècniques necessàries per exercir la docència.
Tot està pendent del canvi de les proves selectives per a l'accés a la funció pública. De moment la informació que tenim sobre el nombre de temes és el següent:
Tendrà per objecte la demostració dels coneixements específics necessaris per impartir la docència. Consistirà en el desenvolupament per escrit i lectura pública davant del tribunal, d’un tema elegit per l’aspirant d’entre un nombre de temes extrets a l’atzar pel tribunal, proporcional al nombre total de temes del temari de cada especialitat d’acord amb els següents criteris:
a) Per les oposicions de les especialitats com: d'Educació primària (General) i Educació musical, que tenen un nombre igual o inferior a 25 temes, s’escollirà i es desenvoluparà un tema entre dos (2) temes sortits a l'atzar dels 25.
b) Per les oposicions de l'especialitat de Música a l'Educació secundària que té 70 temes, s’escollirà i es desenvoluparà un tema d'entre quatre (4) temes sortits a l'atzar dels setanta.
Tendrà per objecte la comprovació de l’aptitud pedagògica de l’aspirant i el domini de les tècniques necessàries per a l’exercici docent. Consistirà primer en l’exposició i defensa d’una programació didàctica, de caràcter personal, elaborada de forma individual per l’aspirant, prèviament lliurada al tribunal i, a continuació, en l’elaboració i exposició oral d’una unitat didàctica.